CAL TOMÀS

Allotjament Rural

Casa rural que data del 1853, segons la inscripció de la portalada. Les obres de restauració van durar dos anys i es van acabar el 2004. Per mantenir la seva essència i autenticitat es van conservar els elements típics de l’arquitectura tradicional de la zona: parets de pedra i de totxo massís, bigues de fusta, mobiliari d’antiquari. L’antiga entrada, el corral i la pallissa es van convertir en la sala d’estar, pati interior, cuina i rebedor. Es va conservar el pujant de l’escala original i al primer pis s’hi van instal·lar tres habitacions i una petita terrassa amb vistes al pati. Seguint escales amunt, dues habitacions més ocupen l’espai de l’esgorfa.

LA CASA

020

ENTRADA

Hi podreu deixar les bicis. És el distribuïdor de la casa, dóna pas a la sala i la cuina, i a l’escala que puja a les habitacions. Trobareu els productes bàsics de desinfecció per garantir la seguretat.

06

SALA D'ESTAR

També és la sala de lectura, amb un Chester que invita a la tertúlia, l’evasió o la migdiada. A l’armari llibreria: jocs de taula, llibres i algun bon missatge. Uns sofàs per relaxar-se i repassar les experiències del dia.

MENJADOR

MENJADOR

El menjador forma part de la zona de la sala d’estar. Disposa d’unes antigues taules de bar, de marbre blanc i forja, amb molta lluminositat, està situat al costat del pati. 

CUINA

CUINA

Cuina àmplia, de colors clars, equipada, amb mobiliari de fusta. La cuina té el parament necessari perquè pugueu fer els vostres propis àpats. Des de la finestra podeu contemplar el pati. Una porta comunica amb la sala d’estar.

CALTOMAS2

PATI

Plantes, cactus, gerres, testos, la planxa de l’antic fumeral cobreixen les parets de pedra del pati. Les flors regalen els seus colors i els seus aromes. Un espai on podràs relaxar-te i gaudir amb una copa de vi, amb un llibre o amb un sopar en les nits d’estiu.

7

ESCALES

Les escales porten a les diferents estances de la nostra casa rural. Puja les escales pausadament, sent el perfum de la flor de l’ametller, de l’espígol i del timó. 

CASA SENCERA

El lloguer és de la casa sencera. Segons el nombre de persones que sigueu s'habilitarà un nombre d'habitacions.

LLIBRERIA

A la sala d'estar disposeu d'una llibreria amb una àmplia varietat de llibres i temàtiques. Trobaràs també diferents jocs.

WIFI

El nostre allotjament disposa de wifi gratuït, perquè puguis accedir amb qualsevol dispositiu.

HABITACIONS

Vilasos

Vilasos significa: Partida de terra. Del terme vilas, antic lloc poblat. En el cas de Bot, van haver diversos poblats ibèrics en aquesta partida, tal com ho constaten diverses troballes arqueològiques, no obstant això, avui en dia aquests jaciments es troben molt degradats, ja que les terres on s’hi troben han estat exposades al cultiu durant segles. La decoració de l’habitació us captivarà: les seves parets de pedra, l’armari i la tauleta són modernistes i el llum de la tauleta de nit, amb les singulars tulipes de vidre blau combina amb la senzillesa del quadre de les flors de fetgera. L’habitació dóna al pati interior.

twin bed

2 Llits Individuals

bathtube

Banyera

towel

Tovalloles

laundry

Roba de llit

Hairdryer

Assecador

toiletries

Sabó

Serrafites

Serrafites significa: Partida de terra. En el cas de Bot, es tracta d’una serra que divideix una vall en dos barrancs, de tal manera que les aigües també es parteixen, tot dirigint-se unes cap al riu de Gandesa, i les altres cap al riu Canaletes. És l’habitació de l’amor. El mobiliari està recuperat d’un rastre: llit de barrots tradicional i peculiar tauleta, decorada amb bust de dona. Armari de paret de fusta sacra de “melis”. Té sortida a una terrassa que dóna al pati interior.

Double Bed

Llit de matrimoni

bathroom

Dutxa

towel

Tovalloles

laundry

Roba de llit

Hairdryer

Assecador

toiletries

Sabó

Moladins

Moladins significa: Partida de terra. De Muladí, hispanogot que renegant del cristianisme (de forma forçosa o voluntària) va abraçar la fe musulmana. Generalment s’empra per a definir als musulmans d’origen no cristià. Etimològicament, ha passat al català de la paraula castellana “muladí” adquirida de la forma àrab; “muual-ladí” (mestís d’àrab i estranger). Habitació espaiosa i lluminosa, hi predomina el blanc. La calaixera i la tauleta són d’antiquari i el banc és d’estil colonial. Damunt la calaixera descansen un espill amb incrustacions de marqueteria i una talla en fusta en forma de peu-bola. Un lavabo antic de fusta i ceràmica, amb tovallola de fil aporta frescor a l’estança. El quadre de les margarides ens transporta a un prat primaveral matisat de verds i grocs. Vistes al pati interior.

twin bed

2 Llits Individuals

bathroom

Dutxa

towel

Tovalloles

laundry

Roba de llit

Hairdryer

Assecador

toiletries

Sabó

Aucalans

Aucalans significat: Partida de terra, barranc. Alcalans, d’alcalà (castell – castrum). Nom molt estès a la toponímia catalana, relacionat amb el caràcter militar de l’ocupació sarraïna. Per extensió identifica punts estratègics d’observació. Conservat en plural, es relaciona amb construccions aïllades típiques de la repoblació medieval als territoris catalans. Habitació que combina amb solidesa la pedra i el totxo massís (materials usats a la zona fins als anys seixanta). Llit de matrimoni amb capçal de forja i delicada ceràmica. Les tauletes de nit són d’estil isabelí i l’armari modernista. Completa l’estampa el quadre de l’ametller i un sofà que es converteix en llit. La balconada dóna al carrer.

Double Bed

Llit de matrimoni

Single Bed

Sofà llit individual

bathroom

Dutxa

towel

Tovalloles

laundry

Roba de llit

Hairdryer

Assecador

toiletries

Sabó

SUITE MUDEFES

Mudefes significa: Partida de terra. En el vessant botenc, prové d’Almudefar, un llogaret de Caseres. Els dubtes parteixen de la fixació de l’origen del topònim, de clares arrels arabesques, però amb diverses possibilitats de significat: 1) Nom propi de persona: Mudaffar. 2) Un doble concepte en la forma Almudafes, que significa tant una mesura de gra, l’almosta (el que cap enmig de dues mans); o bé la figura del mostassaf (el mesurador) que d’un origen àrab va mantenir-se en l’administració local catalana fins dates molt recents. 3) Una altra possibilitat es relaciona amb un Al-muzaffar que significa “el victoriós”. Habitació que dóna al carrer, amb una espaiosa sala d’estar, presidida per un imponent armari de lluna, modernista de 2,65 metres, sofà-llit, taula de vidre amb potes de fusta de melis i sis cadires de ratan i una calaixera amb superfície de marbre. Des de la sala s’accedeix a l’habitació amb capçal i tauleta de nit de la mateixa col·lecció que l’armari que rematen el conjunt. Armari de paret de fusta sacra de “melis”.

Double Bed

Llit de matrimoni

Single Bed

Sofà llit individual

breakfast

Taula amb 8 cadires

bathtube

Banyera

towel

Tovalloles

laundry

Roba de llit

Hairdryer

Assecador

toiletries

Sabó

HISTÒRIA DE LA CASA

La història de la fusta amb què es va reformar la casa és ben curiosa. Va ser extreta dels Ports d’Horta per embigar els sostres de l’església arxiprestal de l’Assumpció de Gandesa, església romànica edificada durant el segle XIII per l’Orde dels Templers de Sant Joan de Jerusalem. És un singularíssim i espaiós temple d’una sola nau que conserva una majestuosa portalada amb relleus treballats per picapedrers d’origen càtar. Al segle XVIII s’amplià el temple i els jous baixats dels Ports serviren per construir els teulats de l’ampliació. Aquestes bigues se les coneix com a jous (per la força que tenen per aguantar el teulat) i de melis (perquè són de pi rojal molt ric en resina). Durant el juliol de 1938, en plena Batalla de l’Ebre, les tropes republicanes arriben a Gandesa i queden paralitzades al Celler Cooperatiu, gràcies a unes metralladores instal·lades estratègicament al campanar de l’església. L’artilleria republicana va disparar reiteradament per abatre-les. La metralla va impactar als jous provocant la destrucció dels teulats. L’any 1975 es van refer les teulades malmeses i part dels jous van ser emmagatzemats a Cal Galerà. L’any 2003 Tomàs Todó va adquirir estos jous històrics per fer la fusteria de Cal Tomàs (així ho certifiquen Anton Monner, historiador de Gandesa i mossèn Jordi Centelles, rector de Gandesa).

Fotos

CONEIX ELS NOSTRES ALLOTJAMENTS

CAL TOMÀS

ECOTURISMO TERRA ALTA

CA LA LEONOR

ECOTURISMO TERRA ALTA

EL REFUGIO

ECOTURISME TERRA ALTA