ELS PORTS

Massís muntanyós, calcari, grandiós, salvatge, agrest, sorprenent, situat entre tres Comunitats Autònomes: Catalunya, Aragó i País Valencià, espai natural, salvatge i . L’any 2001 es va crear el Parc Natural del Ports que coincideix amb bona parta de l’àrea catalana del massís. Este espai natural és fruit de la combinació del camí que segueix la natura i les seves pertorbacions i les pertorbacions d’origen humà.

Muntanyes , roques, fissures, forats, moles, cingleres, coves i avencs, galeries, fonts, rius i barrancs. La força de l’aigua i el poder del vent han anat modelant este paisatge.

Situació

Els Ports de Tortosa- Beseit és una zona muntanyosa amb més de vuit-cents quilòmetres. El Parc Natural dels Ports al sud de Catalunya a les Terres de l’Ebre s’estén pels següents municipis:
-Arnes, Horta de Sant Joan, Prat de Compte a la Terra Alta
-Alfara de Carles, Paüls, Roquetes, Tortosa al Baix Ebre
-Mas de Barberans, la Sénia al Montsià.

Fauna

La cabra salvatge, reina dels Ports, el cabirol, el javalí, el gat salvatge, la rabosa, la geneta, la marta, el teixó, la rata-panada, la llúdriga i l’esquirol, el conill i la perdiu campen lliurement per boscos i arbreda, roques i matolls. Des de l’aire, l’àguila daurada i la perdiguera, el voltor, el falcó peregrí, el duc, vigilen el terreny; el pica-soques, les mallerengues, el pit-roig i el pinsà omplen de música i pinten de color els racons d’este espai natural. Hi ha també carnívors oportunistes com la guineu, la geneta o el teixó. Tot un conjunt harmònic i especial que podem descobrir amb molta cura i respecte. Veritable joia geològica, botànica i paisatgística.

Monument a la cabra salvatge

Una de les espècies més característiques del Parc Natural dels Ports és la cabra salvatge, endèmica a la península Ibèrica i que en aquest espai està regulada per la reserva nacional de caça. Els darrers anys s’han creat àrees de pastura específiques per a la cabra perquè l’espècie estava en retrocés i es limitava a 3.500 animals.

Flora

La vegetació és una vegetació típica de característiques mediterrànies. Es poden trobar més de mil espècies. Pinedes de pi rojal (a partir de 1.000 metres), de pi negral (dels 700 als 1.000 metres i de pi blanc en zones més baixes; alzines i carrasques; fagedes (faig, oró, moixera i teix); coscoll, garriga, farigola, romaní, bruc, espígol, falgueres, violes d’aigua, conformen la variada vegetació d’este paratge.

Què fer

Al Parc Natural dels Ports es poden trobar vuit àrees recreatives. Les àrees recreatives i de lleure es troben repartides per les comeraques. Son un punt de partida ideal per a realitzar diferents excursions i també itineraris per a totes les families. També trobareu parts de la travesía d’Estels del Sud i senders de GR 7 i GR 171

1.Zona de Caro (Alfara de Carles- Roquetes- Tortosa)
2.Cova Avellanes (Roquetes)
3.El Molí i la Refoia (Prat de Compte)
4.El Toscar (Alfara de Carles)
5.La Font Nova (Alfara de Carles)
6.La Fou (La Sénia)
7.La Franqueta (Horta de Sant Joan)
8. La Vall (Roquetes- Mas de Barberans)
9. Sant Roc (Paüls)

La Franqueta (Horta de Sant Joan)

L’àrea de la Franqueta està situada a prop del riu dels Estrets. L’itinerari de la Franqueta és un itinerari que no us podeu perdre, amb un alt valor en els ecosistemes i paisatgístic. Podreu trobar diferents rutes.
-La Cova Picasso: Sortint des de l’Àrea recreativa de la Franqueta, una ruta de 3,1 km circular amb 80 m de desnivell amb una durada aproximada d’una hora és una opció fàcil per a tota la família.
-El Racó de Corretja: Sortint des de l’Àrea recreativa de la Franqueta, una ruta de 3,3 km circular amb 100 m de desnivell amb una durada aproximada d’una hora és una opció fàcil per a tota la família.
-La Roca Llisa: Sortint des de l’Àrea recreativa de la Franqueta, una ruta de 8 km amb 150 m de desnivell i unes dues hores i mitja, la seva dificultat és mitjana.
-Els Estrets (opció llarga): es pot realitzar la sortida a l’Aparcament dels Estrets o a l’Àrea recreativa de la Franqueta. Una ruta de 10,4 km anada i tornada amb 70 m de desnivell, amb una durada de dues hores i mitja i una dificultat baixa.
-Els Estrets (opció curta): Sortint de l’aparcament dels Estrets amb 4,8 km anada i tornada i 70 m de desnivell, una durada d’una hora amb una dificultat baixa.

CONEIX ELS NOSTRES ALLOTJAMENTS

CAL TOMÀS

ECOTURISME TERRA ALTA

CA LA LEONOR

ECOTURISME TERRA ALTA

EL REFUGI

ECOTURISME TERRA ALTA