SANTUARI DE LA FONTCALDA

Itinerari recomanable on podreu accedir amb bicicleta o caminant per la via verda. També hi podreu arribar amb cotxe de Bot a Prat de Comte per la carretera TV-3301 i després per la T-361 fins a l’Antiga estació de Prat de Comte que dóna accés al Santuari. Situat entre les serres de la Mola i el Crestall, format pel riu Canaletes que al seu pas crea un petit congost donant pas a aquest paratge natural i espectacular. La Fontcalda és una font d’aigua termal calenta que surt a uns 28 graus. Llegendes, natura, i esport en un lloc ideal per a tota la família.

Historia del Santuari de la Fontcalda

Santuari documentat al segle XVI. Un grup de frares trinitaris van començar una comunitat, encara que a causa de la situació no va poder progressar. L’Església d’estil neoclàssic, d’una sola nau amb un petit creuer, dues capelles laterals cúpula i cimbori. Les pintures que es troben a l’altar son obra de Joan Lahosa. En 1936 a la Guerra Civil es va cremar el Santuari de la Fontcalda, i va ser destruït l’altar i la imatge de la Mare de Déu antiga. Actualment es troba una copa de l’original.

Llegenda del Santuari

Conta la llegenda que un pastor del poble de Prat de Compte, a la Terra Alta, va trobar la imatge de la Mare de Déu. El pastor captivat per la visió va voler agafar la imatge i portar-la a Prat de Compte. En arribar a casa i en treure la imatge, aquesta no hi era, no la podia trobar. Confós va tornar al lloc on la va veure i la imatge seguia al mateix lloc on l’havia trobat. La Mare de Déu estava a la Fontcalda, a la vora del riu Canaletes. Diferents vegades el pastor va intentar agafar la imatge, encara que totes van ser fallides. En agraïment a aquella visió Gandesa construí una capella, per a commemorar a la Mare de Déu.

Altres llegendes

Una altra llegenda del Santuari conta que en el moment que els frares van abandonar-lo, un d’ells no volia marxar de cap manera. Va demanar un desig, el desig era  quedar-se per sempre en aquell lloc màgic. El seu desig es va complir i el flare es va quedar petrificat.

Què fer a la Fontcalda

La Fontcalda és un lloc ideal per anar a passar el dia amb família, amics i gaudir de l’espai i la natura. Un lloc fantàstic molt pròxim als nostres ecoturismes de Cal Tomàs i Ca La Leonor, podreu descobrir les aigües termals, una ruta caminant o una ruta amb bicicleta.

Vía Verde de la Vall de Zafan

A banda de les aigües termals, s’hi troba la Vall de Zafan, antiga via de tren i actual Via Verda de la Terra Alta. Un itinerari de poc desnivell apte per a totes les edats.

Geologia

Al seu voltant, destaca el valor geològic i geomorfològic. Inclòs
en l’inventari de Geotopos i geozonas de Catalunya, que pertany a la Geozona
de Prat de Compte- Fontcalda.

Serra de Pàndols-Cavalls

Espai Natural Protegit, forma part de la Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació, Zones Especials de Protecció per a les Aus. Un lloc ideal per als amants de la natura, la flora i la fauna. Amb un alt valor paisatgístic, amb aigua i gorges. Un destí habitual per als qui visiten la zona.
La Fontcalda forma part d’aquest Espai Natural. Dues serres situades entre el riu Canaletes i Sec, amb un alt valor. Aquests espais inclouen llocs relacionats amb la Batalla de l’Ebre. En aquestes serres episodis sagnants de la batalla de l’Ebre de la Guerra Civil van tindre lloc. Encara s’hi poden trobar trinxeres.

CONEIX ELS NOSTRES ALLOTJAMENTS

CAL TOMÀS

ECOTURISME TERRA ALTA

CA LA LEONOR

ECOTURISME TERRA ALTA

EL REFUGI

ECOTURISME TERRA ALTA